poniedziałek, 14 kwietnia 2014

Jak zrobić galaretę wielkanocną w kształcie jajek?

Rzeczy, których potrzebujesz:
\

Rzeczy, których potrzebujesz:
7 jajek, szynka (kiełbasa, itp.), 100 g filetów z kurczaka, groszek konserwowy, kukurydza konserwowa, papryka czerwona, 2 łyżki żelatyny, natka pietruszki

Przygotuj wszystkie składniki.
2
Galaretka wielkanocna 2
Ugotuj filet z kurczaka lub całego kurczaka w osolonej wodzie. Kurczaka gotuje się 20-25 minut. Do zrobienia galaretek będziesz potrzebować około 1 szklankę bulionu.
3
Galaretka wielkanocna 3
Żelatynę zalej 100ml przegotowanej, zimnej wody (wody ma być drugie tyle co żelatyny), wymieszaj i pozostaw w miseczce przez czas podany na opakowaniu.
4
Galaretka wielkanocna 4
Jajka umyj w ciepłej wodzie. Zrób otwory w jajkach, z ich "tępej" strony o średnicy 2-2,5 cm a następnie wylej ich zawartość do miseczki.
5
Galaretka wielkanocna 5
Aby zdezynfekować skorupki włóż je do ciepłej wody z dodatkiem sody oczyszczonej po czym dokładnie wypłucz.
6
Galaretka wielkanocna 6
Szynkę, kiełbasę czy ugotowanego kurczaka pokrój w drobniutką kosteczkę.
7
Galaretka wielkanocna 7
Usuń z papryki gniazdo nasienne i pokrój ją w drobną kostkę.
8
Galaretka wielkanocna 8
Żelatynę zalej jedną szklanką gorącego bulionu.
9
Galaretka wielkanocna 9
Skorupki jaj umieść na podstawkach, aby łatwiej było ci je faszerować. Na dno skorupki daj paprykę i natkę pietruszki.
10
Galaretka wielkanocna 10
Następnie dodaj mięso, groszek i kukurydzę.
11
Galaretka w jajku - przepis
Skorupkę zalej bulionem z żelatyną i włóż na całą noc do lodówki. Przed podaniem obierz jajka ze skorupki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz