poniedziałek, 14 kwietnia 2014

Jak zrobić czekoladowe jajka z masłem orzechowym?

2 szklanki cukru pudru, 1 słoik kremowego masła czekoladowego, 60g masła, 1-2 łyżki mleka, 225 g (2 ¼ tabliczki) gorzkiej czekolady, 1 łyżka margaryny Planta



W misce umieść cukier puder, masło orzechowe, masło i mleko, a następnie zmieszaj mikserem do całkowitego połączenia.
2
Z masy uformuj małe jajeczka lub podziel ją na dwie części i zrób dwa duże jajka.
3
Włóż jajka do lodówki na 30 minut.
4
Podczas gdy jajka będą się chłodzić, ty zajmij się przygotowaniem polewy czekoladowej. Gorzką czekoladę posiekaj na małe kawałki i umieść w kąpieli parowej (w naczyniu umieszczonym nad garnkiem z wrzącą wodą). Dodaj margarynę. Roztop całość na średnim ogniu, często mieszając, aż do uzyskania gładkiej konsystencji.
5
Każde jajko zanurzaj w polewie czekoladowej, a następnie odkładaj na papierze pergaminowym do czasu, aż polewa zastygnie.
6
Gdy jajka będą już gotowe, udekoruj je według własnych upodobań. Ja użyłam roztopionej w mikrofalówce białej czekolady, zafarbowanej barwnikami spożywczymi na różne kolory. Wlałam ją do rękawa spożywczego z cienką końcówką i zrobiłam na jajeczkach wstęgi.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz