Rzeczy, których potrzebujesz:
ciasto: 6 szklanek mąki tortowej, 4 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżeczki sody oczyszczonej, 1 łyżeczka soli, 1 szklanka wrzącej wody, 1 ½ szklanki kakao holenderskiego, 680g masła (rozmiękczonego), 4 szklanki brązowego cukru, 8 dużych jajek w temperaturze pokojowej, 2 szklanki maślanki w temperaturze pokojowej, 2 łyżki ekstraktu waniliowego (do kupienia
tutaj),
masa i dekoracja: 340g masła (rozmiękczonego), ½
szklanki kakao holenderskiego, ¾ szklanki Nutelli, 2 łyżki śmietany kremówki, 2 ciasteczka Oreo, 2 brązowe lub czarne M&M’sy, kawałek skórki z pomarańczy, 1 łyżka mini łezek czekoladowych (lub pokrojonych na mniejsze kawałki zwykłych łezek)
Nagrzej piekarnik do 175°C. Natłuść i oprósz mąką dwie misy ze stali nierdzewnej o
pojemności 3 litrów i jedną o pojemności 1,5 litra. Odstaw na bok.
2
W jednym naczyniu zmieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól. W osobnym rozcieńcz kakao wrzącą wodą. Masło i cukier utrzyj mikserem ustawionym na średnie obroty na jasną i puszystą masę. Dodaj jajka, po jednym naraz. Następnie wlej do
ciasta maślankę i ekstrakt waniliowy. Zredukuj prędkość miksera na małą i wsyp 1/3 składników sypkich oraz wlej połowę kakao. Wymieszaj. Dodaj kolejną 1/3 porcji mieszanki mącznej i resztę kakao. Ponownie zmiksuj ciasto i dodaj resztę składników sypkich. Mieszaj ciasto mikserem jedynie do czasu, aż wszystkie składniki połączą się w całość.
3
Wlej 3 szklanki ciasta do każdej z dużych misek i 2 ½ szklanki do małej miski. Umieść je w nagrzanym piekarniku i piecz przez 40-50 minut. Sprawdź czy
ciasta są gotowe wbijając w nie wykałaczkę. Jeśli po wyjęciu będzie czysta, śmiało można wyjąć ciasto z piekarnika.
SMACZNEGO ! :]
Super napisane. Musze tu zaglądać częściej.
OdpowiedzUsuńTaki tort to już wyższa szkoła jazdy, zazdroszczę talentu! Ja niestety poprzestałam na pieczeniu tart i muffinek. Moje ulubione to https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/przepis-na-babeczki-czekoladowe/
OdpowiedzUsuńTo moje ulubione, są mocno czekoladowe, bardzo wilgotne i w dodatku bardzo prosto się je przyrządza. Polecam!